Reuma

Posted by / 09 - 03 - 2014 / Categories: Uncategorized / Tags: / 413 Comments

REUMA (R A)
Reuma is een verzamelnaam van heel veel aandoeningen die allemaal te maken hebben met het klachten in gewrichten en/of spieren. Reuma komt voor bij alle leeftijdsgroepen zowel jong en oud. Een veel voorkomende vorm van reuma is reumatoïde artritis RA . Dit is een chronische vorm van reuma, in de volksmond ook wel ‘gewrichtsreuma’ genoemd.

RA Reumatoïde artritis, wat is het?
Reumatoïde artritis is een vorm van chronische ontsteking van gewrichten en komt meestal voor in hand- en voetgewrichten. De precieze oorzaak is niet bekend. Reumatoïde artritis begint doorgaans tussen het veertigste en vijftigste levensjaar. De ziekte kan plotseling opvlammen en daarna weer een tijd rustig zijn. Reumatoïde artritis is niet te genezen maar wel goed te behandelen.
Reumatoïde artritis is een zogenaamde auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich keert tegen het eigen lichaam. Reumatoïde artritis begint vaak met hele vage klachten. Normaal maakt het lichaam indringers als bacteriën of een virus onschadelijk . Bij reumatoïde artritis vallen de afweercellen ook andere delen van het eigen lichaam aan, zoals gewrichten en gewricht kapsels. Zo ontstaan chronische ontstekingen van voornamelijk handen en voeten, knieën, polsen en enkels. Hoe langer de ontsteking duurt, hoe meer gewrichtsdelen op den duur vergroeien. Zo’n zeventig procent van mensen met R A kampt met voetproblemen.

Een reumatische voet
Wat zijn de verschijnselen aan voeten en enkels?

 • Veel pijn, roodheid en zwelling van de gewrichten
 • Lopen gaat moeilijker door de pijnlijke voet en de schoenen kunnen minder goed typisch voor de ‘
 • Voetstand verandering van tenen en de hele voet
 • Stijve benen, vooral in de ochtend
 • Reumatische voet’ zijn knobbels bij de tenen die daardoor scheefgroeien. Met als gevolg het ontstaan van klauwtenen, Hamertenen, eeltplekken en likdoorns..
 • Zware vermoeidheid.

Al deze verschijnselen samen geven het karakteristieke beeld van de ‘reumatische voet’.
Voetverzorging bij reumatoïde artritis

De reumatische voet is gevoelig voor ontstekingen. Het is daarom raadzaam om regelmatig je voeten te laten controleren en behandelen wanneer de stand van de voet veranderd kan er een ander looppatroon worden ontwikkeld en dit kan weet leiden tot overmatige eeltgroei. Wanneer de problemen te groot worden zal er een doorverwijzing zijn naar een podotherpeut.

Bezoek de pedicure
Een bezoek aan de pedicure heeft als voordeel dat de voeten met regelmaat gezien worden en wanneer er problemen of afwijkingen zijn worden deze vaak in een vroegtijdig stadium opgespoord.
Vergoeding: Afhankelijk van de verzekering waar men bij is aangesloten en hoe hoog men voor de voetzorg is verzekerd zal met een verwijzing van een arts een vergoeding worden uitgekeerd door de verzekering. De pedicure moet geregistreerd zijn in het KRP register voor medisch pedicure of aantekening overige risicovoet.
tips:

 • Kies voor leren schoenen van zacht materiaal met een soepel bovenwerk. Geen sierstiksels en vetersluiting over de wreef.
 • Een verstelbare klittenband op de wreef is handig wanneer je af en toe de druk moet verminderen.
 • Koop altijd ‘s middag schoenen wanneer je voeten wat dikker zijn.
 • Koop schoenen die een halve tot een hele centimeter langer zijn dan de grote teen.
 • Vooral goed bewegen. Pak de fiets. Of maak elke dag een ommetje om de spieren goed in conditie te houden.
 • Draag katoenen of wollen sokken met een niet knellende boort.
 • Droog goed af tussen de tenen en bij de nagelriemen.
 • Neem bij ontstoken gewrichten een warm maar kort voetbad. Niet langer dan vijf minuten.
 • Knip je nagels niet te kort en recht af, niet te kort dit om ingroeiende nagels te voorkomen.

 

About the author